Üç fazlı asenkron motorların İleri Geri kumanda ile dönüş yönünü değiştirmek için, fazlardan herhangi iki fazın yerini değiştirmek yeterlidir.

Yukarıdaki güç devresini incelediğinizde RST fazlarının I kontaktöründen geçerken aynı şekilde RST olarak devam eder ve motor ileri yönde çalışmaya başlar. Kumanda Devresi ile G kontaktörü kullanılarak güç devresi yolunu tamamlarsa motora giren faz sırası TSR olacaktır. Bu sayede 2 fazın yeri değiştiği için motor ters yönde dönmeye başlayacaktır. Daha önceleri sizlerle paylaştığımız faz sırası rölesi bu tür sistemler için önemlidir.
Üç fazlı asenkron motor ileri geri kumanda devresi elektriksel kilitlemeli, buton kilitlemeli olarak iki çeşittir. Kilitleme sisteminin kullanılmasındaki amaç asenkron motorlarda eğer iki yöndeki kontaktörlerin açık olması fazların çakışmasına sebep olacaktır bu durum istenmeyen durumdur. Bunun önüne geçilmesi için kilitleme kumanda devreleri tasarlanmıştır.
Elektriksel Kilitleme
Kumanda devrelerinde ileri dönüş yönü kontaktörünün normalde kapalı kontağının, geri dönüş yönü kontaktörününün bobinine ve geri dönüş yönü kontaktörünün normalde kapalı kontağının ileri dönüş yönü kontaktörünün bobinine seri bağlanmasıyla elde edilen bağlantıya elektriksel kilitleme denir.

Buton Kilitleme
Kumanda devrelerinde ileri dönüş yönü kontaktörünün bobin akımının geri yön butonunun normalde kapalı kontağından, geri dönüş yönü kontaktörünün bobin akımının da ileri yön butonunun normalde kapalı kontağından devresini tamamladığı bağlantıya buton kilitleme denir.

Bir fazlı asenkron motorların dönüş yönünün değiştirilmesi, ana ve yardımcı sargının uçlarını değiştirmekle sağlanır.

KONU: Motora ileri geri hereket verilmesi
Senaryo:
Start butonuna basılmasıyla beraber SW1 aktif olana dek motorun ileri yönde dönmesi isteniyor.
SW1 aktif olduğu anda ise SW2 aktif olana dek motor geri yönde dönecektir.
SW2 aktif olduğu anda ise motor duracaktır.
2 adet röle
2 adet switch
1 adet start butonu ile devreyi nasıl kurabiliriz?
Kaç tl ürün
Ürün satışı gerçekleştirmiyoruz.